/   Izdelki   /   Sadike - nakup možen samo na lokaciji IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec   /   Ameriški slamnik

Ameriški slamnik

Echinacea purpurea Moench.

Lastnosti:

Čas cvetenja:

od julija do septembra


Višina:

do 100 cm


Prezimnost:

trajnica


Tla:

globoka, dobro propustna tla


Rastišče:

sončno do polsenčno


Uporabni deli:

cvetoča zel, redko korenine


Uporabnost:

pospešuje delovanje imunskega sistema, poveča odpornost proti prehladu in gripi, pri različnih kožnih obolenjih, pri zdravljenju opeklin, pri vnetem grlu in dlesnih.


Cena:

3,10

Količina:
- +
Povpraševanje

Ameriški slamnik izvorno raste v prerijah severne Amerike. Danes ga gojijo v okras in kot zdravilno rastlino po celem svetu.
Ameriški slamnik je trajnica, ki ima razvejane korenine, ki tvorijo izrazito koreninsko grudo. Listi so temno zeleni, suličasti, rahlo nazobčani ob robu, po površini imajo kratke dlačice. Večina listov je razporejena pri dnu rastline v rozeto, iz katere raste pokončno olistano, razvejano steblo, ki nosi cvetove. Steblo je zeleno do rahlo rdečkasto. Socvetja sestavljajo en venec jezičastih cvetov, dolgih do 6 cm, ki so značilno škrlatni in pri razvitem socvetju obrnjeni navzdol. Večino socvetja sestavljajo temno oranžno rdeči cevasti cvetovi, ki so razporejeni na izbočenem dnu socvetja. Semena so sivo rjava, velika 5 do 7 mm.

Za sajenje ameriškega slamnika moramo izbrati sončno do polsenčno lego in globoka, dobro obdelana in vlažna, propustna tla. Voda ne sme zastajati, saj povzroči propadanje korenin.
Razmnožujemo ga s semeni ali delitvijo koreninske grude. Običajno ameriški slamnik sadimo s sadikami. Na stalno mesto sadimo sadike sredi maja. Priporočena razdalja sajenja je 40 do 50 cm med rastlinami. Mlad nasad je potrebno okopavati in zalivati.

Seme kali na svetlobi.
Ameriški slamnik spada med medonosne rastline. Uporaben je kot del suhih šopkov.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki