/   Izdelki   /   Sadike - nakup možen samo na lokaciji IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec   /   Drobnjak

Drobnjak

Allium schaenoprasum L.

Lastnosti:

Čas cvetenja:

od maja do septembra


Višina:

30 cm


Prezimnost:

prezimno trdna trajnica


Tla:

srednje rodovitna zemlja, dobro preskrbljena z vodo


Rastišče:

sončno do polsenčno


Uporabni deli:

listi, cvetovi


Uporabnost:

Uporabljamo ga zlasti v kulinariki. Uporabljamo sveže ali zamrznjene liste. S sušenjem se izgubi velik del arome. Spodbuja tek in pospešuje prebavo. Vsebuje veliko vitamina C in mineralnih snovi


Cena:

3,10

Količina:
- +
Povpraševanje

Drobnjak raste v šopih in doseže višino 30 cm. Korenine so bele, podolgovate, rahlo odebeljene in se hitro razraščajo. Rastlino sestavljajo pokončni, votli listi, ki rastejo šopasto. Med njimi se razvijejo votla okrogla stebla z vijoličastimi glavičastimi socvetji. Cveti od junija do septembra. Med rastjo ga večkrat porežemo, da ne zasemeni. Seme je črno, veliko 3 mm.

Celotna rastlina ima značilno aromo, podobno česnu.

Drobnjak je trajnica, ki se rada razraste. Najbolje uspeva v odcednih, vlažnih tleh, ki so srednje založena s hranili. Je nezahteven in primeren za sončne in polsenčne lege. Drobnjak sadimo v dobro vrtno zemljo. Če je zemlja prerevna, bodo listi porumeneli, konice pa porjavele. V takem primeru je treba zemljo pognojiti. Razdalja med rastlinami je 30 cm.

Razmnožujemo ga s semeni ali z delitvijo šopov. Posejemo ga spomladi. Razmnoževanje s šopi pa izvedemo jeseni ali zgodaj spomladi, ko rastlina miruje.

V prvem letu redno plevemo, kasneje pa preraste plevel in to ni več potrebno.

Drobnjak sicer odvrača žuželke, njegovi cvetovi pa so privlačni za čebele, zato ga nekateri sadijo tudi zaradi privabljanja zaželenih žuželk.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki