/   Izdelki   /   Sadike - nakup možen samo na lokaciji IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec   /   Pravi pelin

Pravi pelin

Artemisia absinthium L.

Lastnosti:

Čas cvetenja:

od julija do septembra


Višina:

do 100 cm


Prezimnost:

prezimno trdna trajnica


Tla:

peščeno-ilovnata tla z dovolj kalcija


Rastišče:

sončno


Uporabni deli:

stebla, listi in cvetovi


Uporabnost:

za zbujanje teka, preprečuje napenjanje in pospešuje delovanje želodca, ureja izločanje žolča, odvaja vodo iz telesa, pomaga pri odpravljanju neprijetnega zadaha iz ust.


Cena:

3,65

Količina:
- +
Povpraševanje

Pravi pelin raste kot grm in je značilne srebrno zelene barve. Stebla rastejo iz olesenele korenike in so visoka do 100 cm. Listi so pernato deljeni, porasli z dlačicami. So sedeči ali pecljati. Cvetovi so drobni, cevasti in združeni v kroglaste povešene koške, ki se združujejo v grozdasto sestavljeno socvetje.
Plodovi so zelo majhne rožke.
Cela rastlina ima značilno aromatično aromo in je grenkega okusa. Nabiramo ga tik pred cvetenjem. Liste lahko sproti obtrgavamo ali pokosimo celo rastlino. Liste ločimo od stebel in cvetov.

Pelin je trajnica. Glede tal ni zahteven. Razmnožujemo ga s semenom ali deljenjem korenin. Seme spomladi posejemo direktno v gredo ali vzgojimo sadike. Kali na svetlobi. Sadike posadimo na razdalji približno 50 cm. Poskrbeti moramo, da je nasad dovolj vlažen. Redno okopavamo in odstranjujemo plevel, da lahko mlade rastline dobro rastejo. Prvo leto običajno rastline še ne cvetijo.
Prva žetev je v drugem letu v juliju, druga je lahko v septembru.

Iz pravega pelina v Franciji izdelujejo alkoholno pijačo absint.
Prašek iz listov pravega pelina odganja molje. Če pelin sadimo v bližino zelja, odvrača kapusovega belina in drevesne molje. Uporabljajo ga v ekološkem in biodinamičnem gojenju.
Seme kali na svetlobi.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki