/   Izdelki   /   Sadike - nakup možen samo na lokaciji IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec   /   Rman

Rman

Achillea millefolium L.

Lastnosti:

Čas cvetenja:

od junija do oktobra


Višina:

od 50 do 100 cm


Prezimnost:

prezimno trdna trajnica


Tla:

dobro propustna tla


Rastišče:

sončno


Uporabni deli:

listi, cvetoča zel, intenzivnega vonja


Uporabnost:

Rman vsebuje učinkovine, ki poživljajo, pomirjajo in lajšajo krče. Uporabljajo ga pri prebavnih težavah, znižuje visok krvni tlak, izboljša krvni obtok in olajša težave s krčnimi žilami


Cena:

3,65

Količina:
- +
Povpraševanje

Rman je trajno zelišče. Spomladi požene pritlične liste in pozneje steblo. Steblo je valjasto, robato, rahlo dlakavo in se razveji blizu vrha. Listi so svetli in pozneje potemnijo. Listi so kratko pecljati, pernato deljeni z globokimi zarezami. Na vrhu stebla so na vrhu cvetni koški, združeni v socvetja, podobna kobulu. Socvetja so bela do svetlo rožnata. Plodovi so podolgovati svetlo sivi.

Rman ni občutljiv na kvaliteto tal, zato ga lahko sadimo v vsako zemljo. Najbolje uspeva na čim bolj propustnih tleh in na sončni legi. Slabo prenaša ilovnata tla in zastajanje vode.
Razmnožujemo ga z delitvijo koreninske grude. Lahko ga razmnožujemo tudi s semenom, ki ga pokrijemo z zemljo. Razdalja med rastlinami ob sajenju je 40 cm. Sejemo ali sadimo zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Kot trajnica ostane več let na enem mestu.

Rman so že v antiki uporabljali za celjenje krvavih bojnih poškodb in ga zato imenovali herba militaris (vojaško zelišče).
Keltski duhovniki so rmanova stebla uporabljali za napovedovanje vremena.
Listi vsebujejo veliko mineralov in rudnin.
Dolgotrajnejša uporaba lahko povzroči občutljivost kože na sončno svetlobo.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki