/   Izdelki   /   Sadike - nakup možen samo na lokaciji IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec   /   Slez ali ajbiš

Slez ali ajbiš

Althaea officinalis L.

Lastnosti:

Čas cvetenja:

od julija do avgusta


Višina:

od 70 do 180 cm


Prezimnost:

prezimno trdna trajnica


Tla:

globoka, dobro propustna tla


Rastišče:

sončno do polsenčno


Uporabni deli:

listi, cvetovi, korenine


Uporabnost:

Slez vsebuje veliko sluzi, zato ga uporabljamo za pomiritev kašlja, pri vnetjih dihal, sluznice prebavil in izločal. Uporablja se tudi za grgranje pri vnetju ustne votline.


Cena:

3,65

Količina:
- +
Povpraševanje

Slez je zelnata trajnica, ki raste v obliki grma. Doseže 70 – 180 cm višine. Steblo je rahlo dlakavo. Listi so dlakavi, sivozelene barve, deljeni na tri do pet krp. Listni rob je nazobčan. V spodnjem delu rastline so večji, v zgornjem delu pa manjši. Cvetovi so beli do svetlo rožnati in rastejo v zalistnikih na koncu vej in poganjkov. Cvetovi so v premeru veliki od 2,5 cm do 4 cm. Seme je svetlo rjave barve s premerom nekaj milimetrov. Korenina je mesnata, močno razraščena z glavno in stranskimi koreninami. Notranjost korenine je smetanaste barve.

Slez je nezahtevna trajnica. Raste na globokih tleh. Ljubi vlago, ne prenese pa zastajanje vlage in tople lege.
Razmnožujemo ga s semenom ali z deljenjem korenin. Sadike sleza sadimo na razdaljo 50 cm. Če sadimo z delitvijo korenin, korenine s popki razrežemo in jih posadimo v dobro pripravljeno zemljo.
Glede na to, kaj želimo pridelovati (liste ali korenine), je odvisna tudi razdalja sajenja. Če želimo pridelovati korenine, posadimo 6 rastlin na 1 m2, če pa želimo pridelovati liste in cvetove, posadimo 4 rastline sleza na 1 m2. Nasad zalivamo po potrebi, zlasti v sušnem obdobju.

Slez sadimo tudi kot medonosno rastlino. Uporaben je tudi v suhih cvetličnih šopkih.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki