Zeliščni park ali Vrt aromatičnih rastlin pri Obrambnem stolpu

Zeliščni park v juliju 2015 Zeliščni park v juliju 2015
Pomladanska dela v Zeliščnem parku Pomladanska dela v Zeliščnem parku
Dobro videna zasnova gred v zeliščnem parku in obroba pušpanov Dobro videna zasnova gred v zeliščnem parku in obroba pušpanov
Zeliščni park septembra 2016 Zeliščni park septembra 2016

Vrt aromatičnih rastlin pri Obrambnem stolpu smo zasnovali in posadili leta 2007 na pobudo Občine Žalec. Poimenovali smo ga Zeliščni park pri Obrambnem stolpu. Tako že z imenom povemo razliko med Zeliščnim parkom pri Obrambnem stolpu, kjer razporeditev in zasaditev rastlin sledi načelom ureditve parka ter Vrtom zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS), kjer je zasaditev rastlin namenjena znanstveno-raziskovalnemu, svetovalnemu in tudi izobraževalnemu namenu.

Zeliščni park je javna površina in zato dostopen obiskovalcem 24 ur na dan. Urejen je po principu renesančnih vrtov in zasajen s tradicionalnimi slovenskimi zdravilnimi rastlinami, ki so značilna za naše agroekološko območje. Posamezne gredice so obrobljene s pušpanom v določenem vzorcu. V Zeliščnem parku so posajene štiri grede, ki so razdeljene na manjše dele s pušpanom. Med gredami je vodni vir (pitnik) za žejne obiskovalce. Načrt zasaditve Zeliščnega parka smo izdelali na Inštitutu. Zasajenih je 36 gredic z 32 različnimi vrstami zelišč. Zasaditev gred je zasnovana tako, da je na sredini osrednje najvišje zelišče, potem so nižje rastoča zelišča (do 1 metra) in ob robnikih so nizka zelišča, ki tvorijo pokrovnost gred. Ena greda je zasajena z dišavnicami.

Vsaka greda je označena s tablico na kateri je občinski grb, slovensko in latinsko ime rastline posameznega zelišča. S tem ima Zeliščni park pri obrambnem stolpu dodatno izobraževalno vsebino, saj si lahko obiskovalci preberejo katera rastlina je posajena in s tem preverijo svoje znanje oz. spoznavajo nova zelišča.

Vsako leto za zasaditev praznih gred in za dosajanje na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v okviru dejavnosti vrta vzgojimo sadike, ki jih posadimo v maju. Zeliščni park oskrbujemo preko vegetacije (okopavanje, pletje, obrezovanje in oblikovanje zelišč). Nameščen je tudi namakalni sistem za sušna obdobja. Njigovo oskrbo financira Občina Žalec. Da je videz Zeliščnega parka popoln, oskrbuje pušpane in travo JKP Žalec.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki