Pridelovanje zelišč na večji površini

Pridelovanje ameriškega slamnika na IHPS v letu 2014 (foto: N. Ferant) Pridelovanje ameriškega slamnika na IHPS v letu 2014 (foto: N. Ferant)
Pridelovanje ameriškega slamnika na IHPS v letu 2015 (foto: N. Ferant) Pridelovanje ameriškega slamnika na IHPS v letu 2015 (foto: N. Ferant)

Ves čas obstoja področja zelišč na inštitutu preizkušamo pridelovanje zelišč na večji površini. V preteklosti so bile to kamilice, rženi rožički, meta, melisa, v zadnjih letih pa je to ameriški slamnik (Echinacea purpurea Moench). Pridelovanje zelišč na večji površini je tesno povezano z odkupom oz. prodajo pridelka. Na IHPS vzgojimo sadike, ki jih kooperanti kupijo in posadijo. To je še posebno pomembno, če kupec želi potrdilo o poreklu sadilnega materiala  in kvalitetne sadike. Pridelovanje nekaterih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljamo za lastne čaje poteka na večjih površinah (100-200 m2) in so znotraj Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin v poskusno pridelovalnem delu, kjer smo v letu 2016 pridelovali ameriški slamnik, meto, meliso, baldrijan, citronko in sladki pelin. Znotraj teh površin potekajo določeni poskusi različnih agrotehničnih ukrepov (npr. sajenje na folijo, namakanje…). Tako pridelana droga nosi eko certifikat.

Slika desno: Pridelovanje ameriškega slamnika na IHPS  v letu 2014
Slika levo: Pridelovanje ameriškega slamnika na IHPS v letu 2015

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki