Kaljenje semena

Kaljenje je proces v razvoju rastline, ki se začne po obdobju počitka semena. Seme začne kaliti, ko pride v stik z vodo. Takrat zarodek nadaljuje svoj prekinjeni razvoj in začne rasti in se razvijati (kaliti).

Nekatera semena lahko kalijo tudi po zelo dolgem mirovanju. Za začetek kalitve semena potrebujejo zadostno količino vode in ustrezno temperaturo, te potrebe pa se razlikujejo glede na  vrsto rastline. Večina zelišč kali pri temperaturi 15-18 ºC , so pa tudi izjeme kot npr. jeglič in šetraj, katerih seme kali pri temperaturi okoli 10 ºC. Če je v okolju dovolj vode, jo seme začne sprejemati z osmozo in zato nabreka.

Večina semena kali v temi, so pa tudi izjeme kot npr.: ameriški slamnik, angelika, pegasti badelj, kamilica, koper, kraški šetraj, kumina, lučnik, meta, majaron, pelin, plahtica, sivka, slez, šentjanževka, šetraj, žajbelj in še katera.

Povzeto in prirejeno po: Rode J.: Zeliščni vrt-domača lekarna, Kmečki glas 2001; Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo, 1997; http://botanika.biologija.org/zeleni-skrat/poskusi_sam/zalozne_snovi_v_semenu.htm; https://sl.wikipedia.org/wiki/Kalitev.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2021 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki