Čaji

ČAJI so vodni izvlečki drog (uporabni suhi del rastline) ali svežih rastlin.

Čaje pripravimo iz listov, cvetov, korenin ali  plodov na različne načine, glede na to katero zelišče uporabljamo, katere učinkovine vsebuje zelišče in glede na pričakovani vpliv napitka, vedno pa jih pripravimo sveže. V vsakem primeru želimo karseda dobro izkoristiti zdravilne učinke posamezne rastline. Ko pripravljamo čaj, moramo vedno upoštevati navedeni način priprave in čas priprave. Glede na to, katere zdravilne učinkovine želimo pridobiti iz določene rastline, lahko čaj pripravimo na tri različne načine:

POPAREK je najbolj pogost način priprave čaja. Pripravimo ga tako, da 1-2 čajni žlički zelišča ali mešanice zelišč prelijemo z vrelo vodo (200-250 ml), premešamo in pokrijemo, da ne izgubimo eteričnih olj. Pustimo stati 5 do 10 minut. Precedimo in serviramo. Sladkamo z medom. Poparek pripravimo običajno takrat, ko je uporabni del cvet (lipa, bezeg, kamilica…) ali listi (meta, melisa, ajbiš…). Vroča voda iz rastlin potegne  zdravilne sestavine, hkrati pa ne sme učinkovati premočno, saj bi uničila hlapne snovi v rastlini (eterična olja).

PREVRETEK naredimo tako, da predpisano količino zelišč ali mešanice zelišč prelijemo s hladno vodo in jo segrejemo do vrenja. Prevretek naj vre 5 do 10 minut (oziroma po navodilu). Ko ga odstavimo z ognja, ga pustimo krajši čas stati. Nato precedimo in serviramo. Snovi, ki jih želimo na ta način dobiti iz rastlin, so čreslovine, grenčice in mineralne snovi, ki se nahajajo predvsem v lubju, lesu, koreninah, jedrcih, različnih semenih. Sprostijo se šele  pri visoki temperaturi, ko začnejo njihove celične stene razpadati in oddajati želene učinke. Priporočljivo je, da korenine in jedrca pred kuhanjem rahlo zdrobimo.

HLADNI IZVLEČEK ALI MACERAT pripravimo iz zelišč, ki vsebujejo sluzi (islandski lišaj, laneno seme, korenina sleza) in sicer tako, da dve žlici zelišča prelijemo s hladno vodo (250 ml), pokrijemo in pustimo stati daljši čas (šest ur ali čez noč pri sobni temperaturi). Nato ga precedimo. Macerat pijemo sobne temperature ali ga rahlo pogrejemo. Primeren je v tistih primerih, ko želimo ohraniti na toploto občutljive sestavine.

Povzeto in prirejeno po: Kreft S., Kočevar Glavač N.: Sodobna fitoterapija, UL Fakulteta za farmacijo 2013; Rode J.: Zeliščni vrt-domača lekarna, Kmečki glas 2001; Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo, 1997; Bremness L.: Velika knjiga o zeliščih, Mladinska knjiga 1997.

upraba-caji-razno-1

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki