Dekoracija

Človek si je že od nekdaj krasil svoj dom oziroma bivanjski prostor. Za to je poleg drugih rastlin  uporabljal tudi zelišča. Sama uporabnost zelišč je še dodatni razlog, da jih ljudje uporabljajo tudi za dekoracijo.

Največkrat uporabljamo zelišča kot dekoracijo v različnih nasadih v vrtu, na okenski polici, ob vhodnih vratih, na balkonih. Z drugimi rastlinami – okrasnimi in zelenjavo – tvorijo zanimiv in uporaben okras našega doma. Učinek še povečamo, če jih postavimo na takšen del, kjer se jih lahko dotaknemo in s tem tudi povonjamo, kar vzbudi v nas prijetne občutke.

Iz svežih ali posušenih zelišč lahko izdelamo različne okrasne predmete za naš dom:

  • šopek, ki ga damo v vazo,
  • venčke za vrata ali kot okras mize,
  • cvetne kite, ki lahko krasijo tramove ali temne kotičke našega doma,
  • butarice,
  • zeliščne košare.

Iz zelišč lahko izdelamo tudi zeliščni papir. Sporočilo ali voščilo, napisano na takšen papir, ima še dodatno vrednost za prejemnika takšne pošte.

Zelišča lahko dodamo v blazinice, le-te pa v igrače iz cunj ali pliša ali v blazine za spanje. Te igrače bodo otroka razveselile in pomirile ponoči in v času bolezni. Dišavne blazine namreč poleg dekorativnega učinka tudi prijetno odišavijo prostor in nas pomirijo.

Tudi dišeče sveče z naravnim vonjem pričarajo prijetno vzdušje.

Povzeto in prirejeno po: Kreft S., Kočevar Glavač N.: Sodobna fitoterapija, UL Fakulteta za farmacijo 2013; Rode J.: Zeliščni vrt-domača lekarna, Kmečki glas 2001; Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo, 1997; Bremness L.: Velika knjiga o zeliščih, Mladinska knjiga 1997.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki