Gospodinjstvo

Zeliščni potpuri nežno odišavi dom.
Šopki iz sivke odganjajo molje.

Zelišča so od nekdaj uporabljali tudi v gospodinjstvu. Poleg tega, da so uporabna pri kuhi, so jih uporabljali za odišavljanje prostorov in perila pa tudi kot razkužilo. V ta namen se uporabljajo zlasti tista zelišča, ki imajo eterična olja. Pri tem gre za uporabo npr. sivke, ki deluje za odganjanje moljev. Določena zelišča imajo delovanje proti komarjem. Nekatere odganjajo mrčes iz prostorov npr. bazilika, roženkravt, citronka, meta. Iz bolhača izdelujejo naravni insekticid piretrin.

V srednjem veku so zelišča trosili po tleh, da so s tem odganjali muhe, molje, uši in ostale škodljivce. S tem so tudi prikrili neprijeten vonj. V ta namen lahko danes polagamo pod predpražnike ali preproge različna zelišča, npr: balzaminasti vratič, medenko, kamilico, baziliko, močvirski oslad, meto, polaj, bor, vrtnico, rožmarin, žajbelj, abrašico, šetraj in druge.

Za odišavljenje prostorov lahko sami izdelamo tako imenovani potpuri. To je mešanica suhih aromatičnih zelišč. Le-te velikokrat vključujejo tudi cvetove različnih barv in tako dodatno polepšajo mešanico potpurija.

Čiščenje v hiši postane prijetno opravilo, če si pripravimo oz. uporabljamo zeliščne gospodinjske pripravke. Sami si lahko pripravimo različne pripravke za čiščenje npr. rožmarinovo razkužilo uporabljamo za čiščenje umivalnikov in kopalnic. Lonce očistimo s stebli njivske preslice, ki nadomestijo žične gobice. V vosek za loščenje pohištva lahko dodamo majaron, meliso, citronko, rožmarin ali sivko.

Vedno več se uporabljajo različni hidrolati za odišavljenje prostorov.

Za lažjo pripravo in uporabo zelišč, pa lahko uporabljamo tudi eterična olja, narejena iz teh zelišč, tako za različne pripravke kot tudi za odišavljenje prostorov in tekstila.

Z zelišči lahko barvamo tekstil, in sicer naštejmo nekatere:

  • kopriva: odtenki temno sivo zelene na volni in kremne barve na svili,
  • bezgovi cvetovi: odtenki rumeno zelene,
  • bezgovi listi: odtenki sivo zelene,
  • kamilica: od svetlo rumene do zlate barve,
  • čebulni olupki, rdeča čebula: rjava barva,
  • korenina barvilnega brošča: rdečkasto rjava barva.

V zadnjem obdobju ima tudi ta del uporabe zelišč vedno večji pomen. Zato priporočamo, da preden začnete barvati tekstil, obiščete kakšen tečaj ali strokovnjaka za to področje, da se seznanite z osnovami, nato pa sami eksperimentirate in raziskujete barvni spekter pridobljen z različnimi zelišči.

Povzeto in prirejeno po: Kreft S., Kočevar Glavač N.: Sodobna fitoterapija, UL Fakulteta za farmacijo 2013; Rode J.: Zeliščni vrt-domača lekarna, Kmečki glas 2001; Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo, 1997; Bremness L.: Velika knjiga o zeliščih, Mladinska knjiga 1997.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki