Kulinarika

Pravijo, da so zelišča duša dobre kuhinje…

Že od nekdaj se uporabljajo zelišča – začimbnice v kuhinji pri pripravi hrane. V času naših babic je bilo to ‘utečena praksa’, ki se je kasneje nekako izgubila, v zadnjem času, ko prihajajo stara in nova vedenja in znanja zopet nazaj v življenje, pa so zelišča in začimbe zopet dobile pomen pri pripravi hrane.

S svojo značilno aromo in okusom imajo začimbe pomembno mesto pri pripravi hrane. Zelišča in začimbe vplivajo na različne prebavne procese, pospešujejo izločanje prebavnih sokov in s tem lajšajo prebavo.

Uporabljajo se pri različni receptih, kjer dodajamo eno ali več zelišč. Uporaba je pogojena glede na lokalno pripravo hrane, kot tudi glede na posameznika, ki pripravlja hrano. Zelišča in začimbe lahko uporabljamo posamezne ali več hkrati. Posebno pozorni moramo biti s tistimi začimbami, ki imajo intenziven okus npr. rožmarin, žajbelj.

Človek je v preteklosti uporabljal začimbe iz svojega okolja. S trgovskimi tokovi se je tudi pot začimb spremenila in so začimbe iz Sredozemlja in Orienta prišle tudi k nam.

Dandanes uporabljamo pri kuhanju zelo različne aromatične rastline. Njihov okus je velikokrat težko opredeliti. Nekatere so intenzivnega okusa in jih moramo uporabljati v zmernih količinah. Druge so milejšega okusa in jih lahko uporabljamo v večjih količinah. Seveda pa dodajamo začimbe v skladu z okusom, ki ga želimo privabiti iz jedi.

Posušena zelišča  in začimbe shranjujemo v zaprtih posodah, v temnem prostoru.

Sveža zelišča lahko dodajamo tudi v olja. Zelišča, ki jih dodajamo v olja posamezno ali v različnih kombinacijah, so: bazilika, česen, komarček, majaron, meta, rožmarin, pehtran, timijan, šetraj.

Zeliščna lahko dodamo tudi v različne kise in tako dobimo zeliščne kise. Običajno dodajamo baziliko, lovor, koprove liste, komarček, česen, meliso, majaron, rožmarin, šetraj, pehtran, timijan oz. zelišče ali začimbo po lastni izbiri.

Različna zelišča lahko vmešamo v maslo ali skuto in tako dobimo zeliščni namaz. Običajno dodajamo drobnjak, baziliko, krebuljico, česen, peteršilj, rožmarin, žajbelj, pehtran timijan oz. izberemo eno izmed drugih dobro dišečih zelišč.

Zelišča dodajamo tudi v žganje, iz njih pripravljamo likerje, pripravke na sladkorju in z medom, bombone in zeliščne soli.

Povzeto in prirejeno po: Kreft S., Kočevar Glavač N.: Sodobna fitoterapija, UL Fakulteta za farmacijo 2013; Rode J.: Zeliščni vrt-domača lekarna, Kmečki glas 2001; Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo, 1997; Bremness L.: Velika knjiga o zeliščih, Mladinska knjiga 1997.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2022 Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin vse pravice pridržane. | Piškotki